Prevare spletnega nakupovanja

Prevare spletnega nakupovanja

03. 02. 2021

E-varnost


Kljub temu, da so številni spletni prodajalci zakoniti, lahko na spletu naletimo na številne lažne spletne trgovine, ki skušajo uporabnike finančno oškodovati.

Prevaranti uporabljajo najnovejšo tehnologijo za postavitev lažnih spletnih mest, ki so videti kot prave spletne trgovine. Mnoga od teh spletnih mest ponujajo luksuzne izdelke, kot so priljubljene blagovne znamke oblačil, nakita in elektronske opreme po zelo nizkih cenah. Lahko se zgodi, da boste ob naročilu izdelka izdelek dejansko tudi prejeli, vendar je velika verjetnost, da bo ta ponarejen. Pogosto se tudi dogaja, da uporabnik za izdelek plača, vendar izdelka na koncu ne prejme.

Znak, da je spletna stran prevara, je najpogosteje način plačila. Prevaranti vas pogosto zaprosijo za plačilo s položnico, vnaprej naloženo denarno kartico ali bančnim nakazilom.

Takšne spletne trgovine se pogosto pojavljajo tudi na družbenih omrežjih, kjer trgovino odprejo za kratek čas, prav tako prodajajo ponarejene izdelke ter po številnih naročilih trgovino zaprejo in izginejo, kupci pa tako ostanejo brez denarja ter plačanega izdelka.

Najboljši način za odkrivanje lažnega trgovca ali spletnega nakupovanja v družabnih omrežjih je iskanje mnenj pred nakupom.

 

OPOZORILNI ZNAKI, DA GRE ZA LAŽNO SPLETNO TRGOVINO:

  • Nenavadno nizka cena izdelka,
  • nenavadne funkcije izdelka
  • vztrajanje pri takojšnjem nakazilu finančnih sredstev, nakupu kuponov za plačilo,
  • trgovina ima lahko omejene informacije o dostavi in drugih pravilnikih,
  • spletni prodajalec ne zagotavlja ustreznih informacij o zasebnosti, pogojih uporabe, reševanju sporov ali kontaktnih podatkih,
  • prodajalec ima lahko sedež v tujini ali pa ne dovoli plačila prek varne plačilne storitve ali transakcije s kreditno kartico.

 

NASVETI ZA ZAŠČITO PRED TOVRSTNIMI PREVARAMI:

  • Preverite, ali ima spletno mesto pravilnik o vračilu kupnine in vračilu ter, ali se njihovi pravilniki slišijo pravično,
  • pri plačilih prek spleta uporabljajte le varne plačilne storitve (Mastercard,…),
  • bodite pozorni, da URL vsebuje kratico »https« in simbol zaprte ključavnice,
  • dvakrat premislite, preden uporabite virtualne valute kot je bitcoin - nimajo enake zaščite kot druge transakcijske metode, zato po pošiljanju denarja ne morete dobiti nazaj,
  • izogibajte se dogovoru z neznancem, ki zahteva vnaprejšnje plačilo s položnico, bančnim nakazilom, mednarodnim prenosom sredstev, prednaloženo kartico ali elektronsko valuto,
  • nikoli ne pošiljajte denarja in ne dajajte podatkov o kreditni kartici ali spletnem računu nikomur, ki ga ne poznate ali mu ne zaupate.

 

Nazaj

Nastavitve zasebnosti

Spletne strani uporabljajo piškotke za različne namene. Osnovni so nujni za delovanje spletnih storitev. Piškotki analitike in trženja pa nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Več o piškotkih lahko preberete na strani piškotki.

Dostopnost spletiščaCTRL + U

Ponastavi

Bližnjice s tipkovnico

Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
Esc Zapre pojavno okno / meni
Tab Premakne fokus na naslednji element
Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
Enter Potrdi/klikne fokusiran element
Preslednica Označi/odznači potrditveno polje