Prehodno obdobje za sprejem obstoječih obrazcev s strani plačnikov

23. 12. 2011

Novica


31. decembra 2011 se ukinjajo obstoječi obrazci:
- posebna položnica (PP02),
- plačilni nalog (BN02) in
- regulirano čezmejno plačilo (RP01).
S 1. januarjem 2012 bo obstoječe obrazce nadomestil univerzalni plačilni nalog - UPN, ki je sicer v uporabi že od 1. novembra 2010.

Zaradi velike verjetnosti, da boste plačniki še vedno poravnavali svoje obveznosti s posebnimi položnicami (ker so jih izdajatelji kljub obveščanju o ukinitvi obrazca še pošiljali v plačilo pred koncem leta in ker boste plačniki tudi v letu 2012 še vedno poravnavali svoje obveznosti iz leta 2011 na podlagi starih obrazcev), je objavljeno obvestilo za javnost Združenja bank Slovenije, s katerim le-ta obvešča plačnike, da bodo banke do 31. marca 2012 svojim komitentom – plačnikom omogočile, da boste lahko tudi po prenehanju uporabe obstoječih obrazcev poravnavali svoje obveznosti iz leta 2011 z uporabo starih obrazcev.

V Deželni banki Slovenije bomo svojim komitentom – plačnikom omogočili, da boste lahko tudi po prenehanju veljavnosti obstoječih obrazcev najkasneje do 31. marca 2012 poravnali svoje obveznosti iz leta 2011. V tem prehodnem obdobju bomo še sprejemali stare obrazce (predvsem obrazec PP02) na bančnih okencih, v elekronski banki pa bo možno poravnati obveznosti preko obrazca UPN. Plačila se bodo, ne glede na vrsto obrazca, obdelala enako v okviru novega SEPA prilagojenega plačilnega sistema.

Na javnih spletnih straneh Združenja bank Slovenije in SEPA Slovenija je objavljeno sporočilo za javnost glede prehodnega obdobja za sprejem obstoječih obrazcev na povezavah:
http://www.zbs-giz.si/news.asp?StructureId=1001&ContentId=4198 in
http://www.sepa.si/.

V poslovalnicah Deželne banke Slovenije, ki bodo poslovale 31. decembra 2011, bodo posebne položnice že obdelane kot UPN.

Nazaj

Nastavitve zasebnosti

Spletne strani uporabljajo piškotke za različne namene. Osnovni so nujni za delovanje spletnih storitev. Piškotki analitike in trženja pa nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Več o piškotkih lahko preberete na strani piškotki.

Dostopnost spletiščaCTRL + U

Ponastavi

Bližnjice s tipkovnico

Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
Esc Zapre pojavno okno / meni
Tab Premakne fokus na naslednji element
Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
Enter Potrdi/klikne fokusiran element
Preslednica Označi/odznači potrditveno polje