OECD standard avtomatične izmenjave informacij o finančnih računih

04. 01. 2016

Novica


Svet OECD je 15. 7. 2014 sprejel OECD standard avtomatične izmenjave informacij o finančnih računih za namene obdavčevanja in Večstranski sporazum med pristojnimi organi o avtomatični izmenjavi informacij o finančnih računih, ki ga je Slovenija podpisala 29. 10. 2014, s katerim se je zavezala k implementaciji Enotnega standarda poročanja.

S sprejetim OECD standardom so bile vlade pozvane k pridobivanju informacij o računih od finančnih institucij in k letni avtomatični izmenjavi teh informacij z drugimi državami.

V Evropski uniji je vsebina OECD standarda prenesena v Direktivo Sveta 2014/107/EU o spremembi Direktive Sveta 2011/16/EU glede obvezne avtomatične izmenjave podatkov na področju obdavčenja, ki je skupaj z vsebino OECD standarda prenesena v slovenski pravni red z Zakonom o davčnem postopku (ZDavP-2).

S sprejemom nove zakonodaje je banka dolžna Finančni upravi Republike Slovenije letno sporočati podatke o finančnih računih nerezidentov. V ta namen je banka dolžna od novih strank, v določenih primerih pa tudi od obstoječih, pridobiti predpisane podatke, med drugim tudi podatek o rezidentstvu stranke za davčne namene.

Nova zakonodaja vpliva na fizične in pravne osebe, ki:
-    bodo postale stranke banke po 1. 1. 2016 ali
-    so na dan 31. 12. 2015 že obstoječe stranke banke in imajo svoj začasni/stalni naslov zunaj Republike Slovenije ali
-    bodo v času poslovanja spremenile svoje podatke.

Dodatne informacije k vsebini nove zakonodaje so objavljene na spletni strani Finančne uprave Republike Slovenije.

Banka davčnega svetovanja ne izvaja.

Nazaj

Nastavitve zasebnosti

Spletne strani uporabljajo piškotke za različne namene. Osnovni so nujni za delovanje spletnih storitev. Piškotki analitike in trženja pa nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Več o piškotkih lahko preberete na strani piškotki.

Dostopnost spletiščaCTRL + U

Ponastavi

Bližnjice s tipkovnico

Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
Esc Zapre pojavno okno / meni
Tab Premakne fokus na naslednji element
Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
Enter Potrdi/klikne fokusiran element
Preslednica Označi/odznači potrditveno polje