Obvestilo ZBS o pojavu lažnih elektronskih sporočil za posredovanje osebnih podatkov strank

27. 01. 2015

Novica


Združenje bank Slovenije uporabnike elektronskega bančništva obvešča o pojavu lažnih elektronskih sporočil, ki uporabnike pozivajo k posredovanju zaupnih osebnih podatkov, kot so uporabniška imena, gesla, bančni računi, številke bančnih kartic, PIN-številke in podobno preko elektronske pošte ali dodanih povezav v elektronski pošti. Omenjena elektronska sporočila dajejo vtis, da so poslana v imenu banke, saj klik na povezavo v sporočilu pripelje na spletno mesto, ki je na videz identično spletnemu mestu banke stranke oziroma vstopni strani za dostop do spletnega bančništva, kamor naj bi prejemniki sporočil vpisali podatke za dostop do svoje elektronske banke – uporabniško ime in geslo.

Pri strankah Deželne banke Slovenije nismo zabeležili omenjenih lažnih elektronskih obvestil, so pa bili tarče napada komitenti nekaterih slovenskih bank.

Članice Združenja bank Slovenije, banke in hranilnice, v nobenem primeru od svojih komitentov ne zahtevamo posredovanja zaupnih osebnih podatkov, kot so uporabniška imena, gesla, bančni računi, številke bančnih kartic, PIN in podobno preko elektronske pošte. V ta namen za komunikacijo s svojimi uporabniki vedno uporabljamo izključno varne protokole v okviru svojih aplikacij elektronskega bančništva.

Stranke opozarjamo, da so pazljive pri odpiranju tovrstnih elektronskih sporočil in da v nobenem primeru ne posredujejo svojih podatkov!

Preberite več

Nazaj

Nastavitve zasebnosti

Spletne strani uporabljajo piškotke za različne namene. Osnovni so nujni za delovanje spletnih storitev. Piškotki analitike in trženja pa nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Več o piškotkih lahko preberete na strani piškotki.

Dostopnost spletiščaCTRL + U

Ponastavi

Bližnjice s tipkovnico

Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
Esc Zapre pojavno okno / meni
Tab Premakne fokus na naslednji element
Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
Enter Potrdi/klikne fokusiran element
Preslednica Označi/odznači potrditveno polje