Novosti v projektu SEPA

20. 10. 2010

Novica


Z jesenjo na področju plačilnih storitev vse banke v Sloveniji v okviru SEPA (Single Euro Payments Area) uvajamo nekaj novosti, ki so pomembne tako za uporabnike kot banke.
 
Novo – obrazec Univerzalni plačilni nalog (UPN)
1. novembra 2010 se tako prične uporabljati nov obrazec - univerzalni plačilni nalog, ki bo postopno nadomestil obstoječe obrazce za plačila: posebno položnico (PP02, bančni nalog (BN02), regulirano čezmejno plačilo (RP01). Obrazec UPN se bo uporabljal za negotovinska (kreditna) plačila, gotovinska plačila (nakazila v gotovini), pologe na transakcijske račune pri bankah in dvige gotovine z njih.
 
Plačevanje z obrazcem UPN prinaša pomembne novosti:
- v državah območja SEPA se uvaja enotna evropska referenca. Pred zapisom evropske reference je treba dodati oznako RF. Pred domačo referenco (model in sklic) pa oznako SI;
- pri označevanju plačil se odpravlja vrsta posla in uvaja koda namena, ki podrobneje opisuje namen plačila;
- izjava je dogovor med izdajateljem obrazca UPN z vrstico OCR - prejemnikom plačila in njegovim ponudnikom plačilnih storitev o zagotavljanju podatkov o plačnikih. Podpisana izjava zagotavlja plačnikom enake pogoje plačevanja kot veljajo danes za posebne položnice;

2. novembra 2010 preneha vključevanje novih izdajateljev posebnih položnic v Zbirni center Bankart.

Čezmejne SEPA Direktne obremenitve (SDD) so namenjene tako enkratnim plačilom kot plačevanju ponavljajočih se (periodičnih) obveznosti v evrih. Banke v Sloveniji s 1. novembrom 2010 zagotavljamo dosegljivost za čezmejne direktne obremenitve SEPA. To pomeni, da banka sprejema plačilne naloge za direktne obremenitve SEPA za svoje stranke.

V prihodnjem letu bo vzpostavljena tudi infrastruktura za izvajanje domačih SEPA direktnih obremenitev. Takrat bodo domači prejemniki plačil (pravne osebe) lahko svojim strankam (potrošnikom) ponudili plačilo z direktnimi obremenitvami SEPA.


V Deželni banki Slovenije vas bomo tudi v prihodnje obveščali o vseh novostih. Podrobnejše informacije so vam na voljo na www.sepa.si, vprašanja pa lahko pošljete tudi na naslov sepa@zbs-giz.si.

Nazaj

Nastavitve zasebnosti

Spletne strani uporabljajo piškotke za različne namene. Osnovni so nujni za delovanje spletnih storitev. Piškotki analitike in trženja pa nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Več o piškotkih lahko preberete na strani piškotki.

Dostopnost spletiščaCTRL + U

Ponastavi

Bližnjice s tipkovnico

Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
Esc Zapre pojavno okno / meni
Tab Premakne fokus na naslednji element
Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
Enter Potrdi/klikne fokusiran element
Preslednica Označi/odznači potrditveno polje