V obtok prihajajo novi priložnostni kovanci, posvečeni arhitektu in slikarju

V obtok prihajajo novi priložnostni kovanci, posvečeni arhitektu in slikarju

28. 01. 2022

Novica, Numizmatika


2. marca 2022 v obtok in prodajo prihajajo priložnostni kovanci. V prodaji bodo spominski kovanci ob 150. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika in zbirateljski kovanci ob 150. obletnici rojstva slikarja Matije Jame. Tokrat so možna naročila tudi preko spletnega obrazca, preko spletne strani izdajateljice, Banke Slovenije. 

 

Zbirateljski kovanci

Osrednji motiv zbirateljskih kovancev ob 150. obletnici rojstva slikarja Matije Jame so tri debla mladih brez. Predstavljajo mladega človeka, umetnika in slikarja, ki se podaja na samostojno ustvarjalno pot. Poteze čopiča ustvarijo osnovo nežnega reliefno razgibanega ozadja in spominjajo na površino impresionističnih slik, prikazujejo pa tudi nomadsko življenje slikarja. Avtor likovne rešitve kovancev je Matej Štanta. Na voljo bodo naslednje količine zbirateljskih kovancev:

 • 750 zlatnikov po ceni 440 evrov,
 • 1.250 srebrnikov po ceni 50 evrov,
 • 50.000 dvokovinskih kovancev navadnega kovanja (v papirnih rolicah) po nominalni vrednosti treh evrov,
 • 1.000 dvokovinskih kovancev v tehniki visokega sijaja, pakirano samostojno v plastičnih kapsulah po ceni 17 evrov.
Dvokovinski zbirateljski kovanec ob 150. obletnici rojstva slikarja Matije Jame
Srebrnik ob 150. obletnici rojstva slikarja Matije Jame
Zlatnik ob 150. obletnici rojstva slikarja Matije Jame

 

 

Spominski kovanci

Osrednji motiv spominskega kovanca ob 150. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika je veliko čitalniško okno Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani s stebrom pred njim. Kompozicija znakov A R H. P L E Č N I K je vgrajena v prostor okna in je metafora za arhitektov podpis. Avtor likovne rešitve je Andrej Žerovnik. Na voljo bodo naslednje količine spominskega kovanca:

 • 991.000 kovancev navadnega kovanja (v papirnih rolicah) po nominalni vrednosti dveh evrov,
 • 2.500 kovancev v tehniki visokega sijaja, pakirano samostojno v plastičnih kapsulah po ceni 16 evrov. 
Spominski kovanec ob 150. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika

 

Napoved 

Načrtovana je še izdaja skupnega spominskega 2 EUR kovanca vseh držav članic Evrosistema, in sicer na temo 35. obletnice programa študentske izmenjave Erasmus. Na voljo bodo predvidoma v mesecu juliju.

 

Spletna naročila - samo pri Banki Slovenije!

Da bi zagotovili enake možnosti nakupa za vse, letos kot novost pri Banki Sloveniji uvajajo možnost spletnega naročila. Prijave so možne že od danes do 16. februarja 2022, in sicer preko spletne aplikacije. V primeru, da bo numizmatičnih izdelkov dovolj za vsa prejeta naročila, bodo v Banki Slovenije za vsakega naročnika naročeno količino izdelkov rezervirali za obdobje 14 dni od pričetka prodaje. V primeru, da bodo naročila presegla razpoložljivo količino za prodajo, bodo izdelki razdeljeni med prijavljene kupce z žrebom (tudi za izžrebane kupce se bodo numizmatični izdelki rezervirali). Rezervirane izdelke bo možno prevzeti od 2. marca dalje na vnaprej označenem prodajnem mestu, razen za dvoevrski spominski kovanec, izdan ob 35. obletnici programa Erasmus.

POZOR! Aplikacija omogoča le enkraten vnos naročila za posamezno osebo. Če bi kupec želel spremeniti naročilo, lahko kontaktira BS na elektronski naslov:  narocila.numizmatika@bsi.si, kjer mu bo Banka Slovenije naročilo popravila ali izbrisala, kupec pa bo nato lahko vnesel novo naročilo.

V DBS predhodnih naročil ne sprejemamo!

Omenjeni priložnostni kovanci in zbirke kovancev, ki ne bodo rezervirani, bodo v prodaji od 2. marca dalje tudi v izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije (spodaj navedene izbrane poslovalnice) in sicer ob upoštevanju epidemioloških razmer ter z njimi povezanih ukrepov in priporočil.

Numizmatični izdelki bodo naprodaj v spodnjih 12 poslovalnicah:

 • Ljubljana (Kolodvorska 9),
 • Nova Gorica (Tolminskih puntarjev 2),
 • Kranj (Šuceva 27),
 • Kočevje (Roška 8),
 • Maribor (Eve Lovše 15),
 • Ptuj (Miklošičeva 12),
 • Murska Sobota (Staneta Rozmana 11 a),
 • Slovenj Gradec (Ronkova 37),
 • Celje (Kocbekova 5),
 • Velenje (Šaleška 18),
 • Koper (Zore Perello Godina 2),
 • Novo mesto (Novi trg 9).

 

Na katalog kovancev

Nazaj

Nastavitve zasebnosti

Spletne strani uporabljajo piškotke za različne namene. Osnovni so nujni za delovanje spletnih storitev. Piškotki analitike in trženja pa nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Več o piškotkih lahko preberete na strani piškotki.

Dostopnost spletiščaCTRL + U

Ponastavi

Bližnjice s tipkovnico

Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
Ctrl+Alt+D Vrne se na domačo stran
Esc Zapre pojavno okno / meni
Tab Premakne fokus na naslednji element
Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
Enter Potrdi/klikne fokusiran element
Preslednica Označi/odznači potrditveno polje