Previdnost pri prejeti e-pošti in SMS sporočilih

Previdnost pri prejeti e-pošti in SMS sporočilih

16. 06. 2022

Novica, E-varnost


V zadnjem času je bilo v slovenskem prostoru zaznanih več spletnih prevar, ki so bile usmerjene na stranke finančnih institucij, zato vse uporabnike spletnih bančnih storitev pozivamo k dodatni previdnosti. Prevaram je skupno to, da se začnejo s ponarejenim e-poštnim ali SMS sporočilom, ki je lahko na videz podobno takšnemu, kot bi ga poslala banka. V sporočilu je običajno spletna povezava, vsebina pa poziva prejemnika k obisku spletne strani, ki je na videz podobna legitimni spletni strani banke, na njej pa se zahteva vnos uporabniškega imena in gesla. Kot razlog se navaja posodobitev pogojev poslovanja, lahko pa storilci seveda navajajo tudi druge razloge. Ko je enkrat uporabniško ime in geslo v rokah storilcev, ga ti lahko izrabijo za poskus prijave v vašo spletno banko, nato pa lahko sledi klic, s katerim bi vas storilci pod pretvezo, da so bančni uslužbenci, spraševali po enkratnem geslu, ki ste ga prejeli ob poskusu prijave.

V izogib prevaram preko e-pošte in sms sporočil je za uporabnike posebej pomembno, da upoštevajo naslednja navodila:

  • Ob prejetju sumljive e-pošte ali SMS sporočila vedno preverite e-naslov ali telefonsko številko, iz katere je bilo sporočilo poslano. Če vam pošiljatelj ni poznan, sporočilo ignorirajte in izbrišite, prav tako ne odpirajte morebitnih priponk.
  • Nikoli ne razkrivajte svojih osebnih podatkov, gesel in drugih občutljivih podatkov preko spleta, elektronske pošte in pa tudi preko SMS sporočil in morebitnih klicev.
  • Ob vstopu v spletno banko se vedno prepričajte, da gre za legitimno spletno stran, na legitimnem spletnem naslovu.
  • Gesla od vas ne sme zahtevati nihče, niti bančni uslužbenci. Prav tako nikoli nikomur ne zaupajte enkratnih gesel.
  • Ne odpirajte spletnih povezav, ki ste jih po e-pošti ali v SMS sporočilih prejeli s strani neznanih pošiljateljev.

Z upoštevanjem zgoraj navedenih priporočil bo vaš elektronski račun za dostop do spletne banke varnejši, uporaba elektronskih bančnih poti pa še naprej prijetna izkušnja.

Nazaj

Nastavitve zasebnosti

Spletne strani uporabljajo piškotke za različne namene. Osnovni so nujni za delovanje spletnih storitev. Piškotki analitike in trženja pa nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Več o piškotkih lahko preberete na strani piškotki.